Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Infekció kontroll

Infekciókontroll kézikönyv

    Az infekciókontroll a kórházi betegek és személyzet nosocomialis fer­tőzésekkel szembeni védelmének biztosítására szolgáló komplex rendszer, mely a megelőzés különböző területein használatos módszerek széle­s körét (a sebészi asepsistől a kórházhigiénéig) alkalmazza. Az infekció­kontroll a nosocomialis fertőzések fertőzési láncának megszakítását tűzi ki  célul.

    A megelőzési módszerek ismeretében, az egészségügyi intéz­mény tevékenysége és a helyi sporadikus nosocomialis fertőzések előfordulási gyakorisága alapján, minden egészségügyi intéz­ménynek ki kell alakítania saját nosocomialis fertőzés megelőzési, azaz infekciókontroll stratégiáját, amelyet helyes, sőt feltétlenül szükséges írásban is lefektetni.

Az infekciókontroll stratégia írott szabályokba foglalt formáját valamennyi érintettel ismertetni, szükségességét megértetni sőt a betartását ellenőrizni kell. Csak így érhető el ugyanis, hogy a felté­telezhetően nagy gonddal felépített megelőzési stratégia hatékony és eredményes legyen.

Tudnunk kell, hogy az infekciókontroll stratégia nem merev statikus rendszer, hanem a szükségletek és a járványügyi helyzet függvényében változik, ezért időről időre felül kell vizsgálni és fo­lyamatosan meg kell újítani.

 

 


tr104.jpg

 

A tisztaság fél egészség
Dental Hírek - VII. évfolyam 4. szám
A tisztaság fél egészség

Az alábbiakban - a teljesség igénye nélkül - néhány új terméket ismertetünk és ajánlunk, illetve olyan anyagokat, melyek az elmúlt években már bizonyították hatékonyságukat a fogorvosi rendelők berendezéseinek és többször használatos kézi-műszereinek a dezinficiálására.

TriGene II (MediChem) 

Az angliai Kent a székhelye a MediChem International Ltd.-nek, melynek idehaza is jól ismert termékcsaládja a TriGene. A halogénezett tercier-amin-tartalmú dezinfektáns nem tartalmaz sem klorinokat, sem fenolokat vagy aldehideket, mégis igen széles spektrumú szer.

A TriGene hatékony segítséget jelent mind fungicid és baktericid (mycobaktériumok is), mind sporocid és virucid (pl. hepatitis B, "C", HIV) alkalmazásokban. A New York-i World Trade Center elleni támadás után előtérbe került lépfene (anthrax) kórokozója elleni védekezés egyik leghatásosabb ellenszere, ahol nemcsak magát a baktériumot, de annak spóráit is megöli. Véroldó tulajdonságú. A tesztek tanúbizonysága szerint alkalmas a DNS és RNS denaturálására is. A közel semleges, 5.5 pH-jú oldat a rendelőben használt hígításokban nem irritáló és nem toxikus az emberi szervezetre. Biológiailag lebomló hatóanyagai hosszan tartó dezinficiáló hatást biztosítanak a kezelt felszínnek. Használható a fogorvosi rendelő bármely felületének - tálcák, asztalok, pultok, kezelőegység, falak és padló - tisztítására éppúgy, mint a kéziműszerek, fúrószárak és kézidarabok stb. lemosására, letörlésére. Nagy előnye, hogy kiemelkedő hatékonysága ellenére sem okoz korróziót a fém felszíneken. Használata gazdaságos: a bekevert oldat bomlás nélkül tárolható akár 12 hónapig is. Kiszerelése több változatban - citromillatú vagy semleges formában - is elérhető. A TriGene koncentrátum 1 és 5 literes, illetve 20 literes kannákban, az aktivátor (Trigger Spray) 500 ml-es palackban kapható. Általános használatra 1:200-as hígításban, erősen dekontaminált esetekben (pl. anthrax) akár 1:30 hígításban is javasolt.
www.medichem.co.uk


TriGene Disinfectant Wipes
(MediChem)

A nagy rizikójú területek (pl. fertőzött nyál, vér vagy egyéb váladékok rákerülése esetén) gyors letisztítására a TriGene törlőkendők a legalkalmasabbak, melyek gyárilag impregnáltak a szükséges és hatékony koncentráció érdekében. A törlőkendők kibontatlan csomagja 24 hónapig tárolható deaktiválódás veszélye nélkül. Egy műanyag henger 100, illetve 200 kendőt tartalmaz, de létezik egyesével kiszerelt tasakos változat is.
www.medichem.co.uk


ViruChem V26 (MediChem)

A V26 is a brit MediChem cég terméke, és talán még a TriGene-nél is szélesebb hatásspektrummal rendelkezik. Hatóanyag a klorin-dioxid, mely jelenleg talán a legpotensebb szer, és ismereteink szerint minden baktérium, mycobaktérium, gomba, vírus és spóra ellen hatékony. A V26 1:200 arányú bekeverés után 20 napig marad aktív. 1 és 5 kg-os kiszerelésben kapható.
www medichem.co.uk

micro10bottles.gif
Micro 10+ (Unident)

A svájci Unident SA terméke, a "Micro 10+" egy általános műszer-dezinfektáló folyadék, mely a fogászati rendelő egyéb felületeinek a kezelésére is alkalmas. Biológiailag lebomló, aldehid-, fenol- és kloridmentes szer, mely hatékonyan használható véroldásra, nyál-és egyéb testnedvek feloldására és minden nemű kéziműszer (beleértve az igen finom, pl. gyökérkezelésre használatos tűk és fúrók) fertőtlenítésére. A 10%-os oldat a finom műszerekre, 2%-osra felhígítva kéziműszerek fertőtlenítésére javasolt. Speciális adalékainak köszönhetően korróziómentesen dolgozik. Széles spektrumú fungicid, baktericid és virucid szer (pl. TBC, HIV és hepatitis B). Gyors és hatékony akár hagyományos merítőfürdőként, akár ultrahangos tisztítási módszerként használjuk. 1, illetve 2,5 literes kiszerelésben kapható.
www.unident.ch


Uniclean foam (Unident)

Szintén a svájci Unident SA terméke, mely habosított spray formában került kiszerelésre. Általános felszíntisztító folyadék, mely nyom nélkül és biztonságosan dezinficiálja a legkülönbözőbb felületeket. Aldehid- és nyomógáz-mentes összetétele kiemelkedően alkalmassá teszi a kezelőegység, illetve egyéb bútorok felszínének tisztítására. Gyárilag illatosított, így a letörlés után kellemes illatot hagy maga után. 1 literes palackokban és 200 ml-es habosító flakonokban kapható.
www.unident.ch

solvitan.jpg
Solvitan (Voco)

Az idehaza jól ismert, német Voco cég terméke nem új, de mindenképpen említést érdemel. Lanolinos formulációja révén bőrbarát, nem szárítja a kezet. Széles indikációs köre révén méltán ismert és sokak által használt termék. Felhasználhatósága magában foglalja a műszerek letörlését éppúgy, mint a különböző felszínek lemosását. Kiválóan alkalmas pl. a kéziműszerekre száradt ragasztócement, cink-oxid, üvegionomer, szilikon, poliéter lenyomatanyag, valamint egyéb maradványok eltávolítására, és zsír, fehérje, festék, illetve más szennyeződés letisztítására. A kellemes citromillat sokáig megmarad a tisztított felszínen. A Solvitan vízzel leöblíthető, ha szükséges. A borostyánsárga színű folyadék 500 ml-es és 250 ml-es flakonokban kapható.
www.voco.de


Traypurol (Voco)

A Traypurol szintén Voco termék, mely kéziműszerek és műszertálcák tisztítására javasolt. A szer alkalmas lenyomatmaradványok, alginát, illetve kanálragasztó leoldására éppúgy, mint foszfát vagy cink-oxid-eugenol és karboxil cementek maradványainak eltávolítására. Biztonsággal használható még az egyébként érzékeny alumíniumfelszíneken is. Környezetbarát összetétele révén a tisztítandó műszerek, tálcák alámerítéses vagy ultrahangos dezinficiálására kiválóan felhasználható - a tisztítandó műszerek akár egész éjszakára is benne hagyhatók. Kiszerelése 1 literes és 5 literes kannákban, illetve 4x1 liter flakont tartalmazó műanyag dobozokban. Az adagolás megkönnyítése érdekében a kannákhoz egy pumpás diszpenzer is kapható.
www.voco.de


Isorapid (OCC)

A svájci Oro Clean Chemie AG dezinfektánsainak legújabb generációs terméke az Isorapid, mely egy széles spektrumú, aldehid mentes felszíntisztító szer. Használata igen gyors és egyszerű: "spray-and-wipe"-rendszerű, azaz rápermetezés után gyorsan kifejti hatását, így gyakorlatilag azonnal le is törölhető, ezért kéziműszerek, műszertálcák és egyéb felszínek tisztítására egyaránt javasolt. A kipermetezett folyadék gyorsan megszárad, és maradék, illetve folt nélkül eltávolítható.

Hatásosan használható TBC-baktériumok (30 másodperces behatás), hepatitis B és C (30 mp), HIV (30 mp), adenovírus (60 mp), illetve gombák (30 mp) és baktériumok (30 mp) ellen. Az alkohol- és ammóniumbázisú oldat kiemelkedően hatékony, már rövid érintkezés esetén is. Kompatibilitása és nem allergizáló hatása is kiemelendő, így biztonsággal alkalmazható. Környezetbarát, azonnal felhasználható kiszerelése révén nem igényel további hígítást. Többféle kiszerelésben - 950 ml-es permetezőfejes palackokban, illetve utántöltőként 5-10-25 literes kannákban - kapható.
www.oroclean.com


Dentiro Mikro (OCC)
nagyhatású felület-, műszer- és
készülék-gyorsfertőtlenítő

Speciális, aldehidmentes készítmény. Készre kevert oldat. Nedvesítse be a teljes felületet, hagyja hatni az anyagot, és szárítsa egy kicsit, ha szükséges. Környezetkímélő, könnyen bomlik. A Dentiro Mikro szükséges hatóideje: HBV/HIV: 30 másodperc, baktériumok, gombák: 30 másodperc, tuberkulózis: 30 másodperc.


Orosept, (OCC)

Alkoholalapú készítmény kéz és alkar sebészeti és higiéniai fertőtlenítésére

Főbb jellemzői:
• HBV- és HIV-aktív
• baktériumölő
• gombaölő
• tuberkulózisölő

Használata: Sebészeti kézfertőtlenítés: 2 x 5 ml, 5 perc. Higiéniai kézfertőtlenítés: 1 x 3 ml, 30 másodperc. TBC/HBV: 1 perc, HIV: 30 másodperc.

1 ml oldat: 371 mg alkohol isopropylicust, 247 mg alkohol propylicust, 1,24 mg didecyldimonii-kloridot tartalmaz.

clean-wipes.png
Dentiro Wipes (OCC)

Szintén az Oro Clean Chemie AG terméke a Dentiro Wipes elnevezésű törlőkendő, mely mára több mint 15 sikeres évet tudhat maga mögött. Ez alatt az idő alatt számos klinikai teszt, illetve többmilliónyi fogorvosi használat igazolta a Dentino Wipes virucid (hepatitis B, HIV), baktericid (beleértve a TBC kórokozóját is) és fungicid hatását.

Használata igen egyszerű, a törlőkendő gyorsan - már 1-2 perc alatt - kifejti dezinficiáló feladatát (fungicid és baktericid szerként 30 mp, tuberkulocid szerként 30 mp, virucid szerként 2 perc behatás javasolt).

Az aldehidmentes, alkohol, és kvaterner-ammóniumbázisú oldattal impregnált törlőkendők nagyon hatékonyak, már rövid érintkezés esetén is. Felhasználhatók felületek (pl. kezelőegység, bútorok stb.), illetve műszerek (fúrók, endodonciás tűk, kéziműszerek stb.) letörlésére.

Mind adagolótetős műanyag dobozban, mind utántöltő kendős kiszerelésben beszerezhető. www.oroclean.com


Mikrozid Wipes Plus
(Schülke & Mayr)

A Schülke & Mayr cég új Mikrozid® Wipes Plus terméke az Egyesült Királyság piacvezető felszíni fertőtlenítőszere. Az idehaza is méltán népszerű és sokak által használt S&M dezinficiens termékcsalád az infekciókontroll specialistájának számít, ami nem meglepő a sokoldalú bactericid, fungicid és virucid hatású felületaktív anyagok ismeretében.

A Mikrozid nem tartalmaz sem aldehidet, sem fenolt. Maradékot nem hagy maga után, gyakorlatilag minden felszínen alkalmazható. A CE-jelzéssel ellátott törlőkendők a korábbi Mikrozid kendőknél nagyobb méretűek, ami ideálissá teszi őket a nagyobb szennyeződésű felületek, illetve nehezen elérhető felszínek letörlésére és fertőtlenítésére.

Független intézetek klinikai tesztjei igazolták a Mikrozid Wipes Plus hatékonyságát HIV-, HBV- és HCV- vírusok ellen. Hatása: HCV - 30 mp, baktériumok, gombák, valamint HBV- és HIV-vírusok - 1 perc, adenovírusok és MRSA - 2 perc alatt jelentkezik.
Minden Mikrozid Wipes Plus csomag 200 db törlőkendőt és 598 g alkoholos oldatot tartalmaz a gyors és hatékony felületi fertőtlenítés céljából.


FD-333 (Dürr Dental)

A német Dürr Dental GmbH termékei Magyarországon már régóta jól ismertek és közkedveltek. Termékeiket 4 csoportba lehet osztani, melyeket színkódokkal is jól elkülöníthetővé tettek: műszerek - kék, felszínek - zöld, kéz és bőr - rózsaszín, speciális területek - sárga.

Egyik legújabb infekciókontroll termékük az FD-333 folyadék, mely antivirális, baktericid, tuberkulocid és fungicid hatású szer. Hatékonysága még a TBC, HIV és hepatitis B kórokozói ellen is bizonyított, sőt a protein-védőburkú vírusok (pl. poliovírus) eliminálására is megbízhatóan alkalmazható. Igen gyorsan hat, baktérium- és vírusölő hatását percek alatt kifejti - a TBC patogénjeit már 30 másodperc alatt deaktiválja, és a HIV, illetve HBV deaktiválására is elegendő 60 másodperc.

A zöld színkódú FD-333 széles spektrumú felszíntisztító szerként is alkalmazható. A bepermetezett felületen vékony filmet képezve hatását még később is kifejti, protektív réteget hozva létre a felszínen.

A kellemes citromillatú, aldehidmentes oldat nem okoz allergiát, így biztonsággal használható. Kiszerelése permetezőfejes palackokban és utántöltőként 2,5 literes kannákban kapható.
www.duerr.de


ID-220 (Dürr Dental)

Aldehidmentes oldat a fúrók fürdetésére, egyszerre tisztít és dezinfektál. Fúrók és egyéb forgóeszközök fertőtlenítésére igen gyorsan és egyszerűen használható. A gyorsaságát bizonyítja, hogy a hagyományos módszerrel már 15 perc alatt, vagy ultrahangos tisztítással 5 perc alatt sikeresen megküzd a kórokozókkal. Hatásspektruma meglehetősen széles: baktericid, tuberkulocid, fungicid és antivirális (pl. HIV, hepatitis B és C). Kiszerelése: 2,5 literes kék színkódú flakonokban.
www.duerr.de

 


HD-410 (Dürr Dental)

A rózsaszín színkódú HD-410 egy kéz- és bőrfertőtlenítésre szolgáló alkoholos oldat. Az orvosi személyzet védelmét szem előtt tartva bőrápoló adalékot (emolliens) is tartalmaz. Hatásspektruma igen széles: baktericid (beleértve a mycobaktériumokat is), fungicid, antivirális (pl. vacciniavírus, herpes simplex vírusa, hepatitis B és C, valamint HIV-vírusok ellen). Azonnali és hosszan tartó hatással rendelkezik. Hatóanyagai: alkohol, és ammóniumtartalmú vegyületek. Kiszerelése: 2,5 literes kannában és 400 ml-es palackokban.
www.duerr.de


DC-1 (Brasseler/Komet)

A DC-1 a német Brasseler GmbH terméke, mely egyesíti magában a hatékony univerzális tisztító- és dezinficiálófolyadékok előnyeit.

A kéziműszerek tisztítására éppúgy, mint a fúrók és egyéb forgóműszerek tisztítására és fertőtlenítésére kiválóan alkalmazható. A DC-1 folyadék nem támadja meg a fém műszerek felületét, így biztonságosan használható.

Széles hatásspektrumú, antivirális hatású, gomba- és baktériumölő hatású szer. Hatékonysága még a HIV és a hepatitis B kórokozói ellen is igazolt, sőt a TBC kórokozójának eliminálására is megbízhatóan alkalmazható. Ez utóbbit az 1%-os oldat 60 perc alatt elvégzi, ám 2%-os sűrűségben alkalmazva ultrahangos fürdőben már 5 perc is elegendő ugyanerre a feladatra. Nagy előnye az oldatnak, hogy túlexponálás esetén (azaz, ha az előírt időn túl hagyjuk a műszert az oldatban - akár több napon át) sem okoz károsodást a műszerek bevonatán, felszínén.

Speciális adagolófejes palackokban, 1 literes kiszerelésben kapható.
www.brasseler.de (www.kometdental.de)


BIB Forte (Alpro)

A német Alpro Dental GmbH terméke a BIB Forte, mely a cég népes infekciókontroll termékcsaládjának egyik eleme. A folyadék aldehid- és fenolmentes. Indikációja minden forgó és kéziműszer fertőtlenítésére alkalmas, beleértve a precíziós megmunkálású műszereket (pl. gyökérkezelés anyagait) is. Hatásspektruma széles: baktericid (pl. TBC), fungicid és virucid (pl. HIV és hepatitis B). Használata során nem okoz korróziót még a finoman megmunkált műszerek felszínein sem. Hagyományos használatban 1%-os, ultrahangos tisztításkor 2%-os töménységű oldat javasolt.
www.alpro-dental.de


Jet-W és Jet-D (Alpro)

A német Alpro Dental GmbH infekciókontroll termékcsaládját kiegészítendő hozta forgalomba Jet-W és Jet-D elnevezésű termékeit. Mindkét terméket úgy tervezte a gyártó, hogy még nagy fehérjekoncentrációjú szennyeződés esetén is megbízhatóan hasson. Az Alpro Jet-D egy lúgos kémhatású folyadék, melynek feladata, hogy a savas nyál és cement hatását semlegesítse. Az Alpro Jet-W egy savas oldat, mely a hidrogén-peroxid és fehérje neutralizálását végzi. A két oldatot kombinálva (egymás után használva) igen sikeres infekciókontrollt érhetünk el, amit az elmúlt évek klinikai tapasztalata igazolt is.

Kiszerelését tekintve a Jet-W 1 literes adagolós palackban vagy utántöltőként 5 literes kannában kapható. A Jet-D 1 literes adagolós palack mellett utántöltőként 10 literes kannában szerezhető be.
www.alpro-dental.de
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

casino online dokwl

(Amgpbphala, 2018.07.06 12:22)

casino slots <a href="https://onlinecasinoplay.us.org/">free online casino slots</a> slots for real money <a href=" https://onlinecasinoplay.us.org/">usa online casino</a> | <a href=https://onlinecasinoplay.us.org/>gsn casino slots</a> <a href=https://onlinecasinoplay.us.org/>online gambling casino</a>