Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Teljes fogsor készítése

2011.03.16

Teljes fogsor készítése

A fogatlan oroszlán szindróma

   fogatlan-oroszlan.jpg Nincs olyan életkor, amikor könnyen venné bárki is fogai elvesztését. A fog az életerő bizonyítéka. Erős fogak kellettek a táplálék megszerzéséhez, amíg erős fogaid vannak tudsz védekezni, és támadni. Ha elhullottak a fogaid, a perifériára szorulsz, és rövidesen te magad is elhullasz. A szimbólumok világában nincs változás: a fogatlan oroszlán elveszti trónját…

 

 

 

Protézis-intolerancia

   A fogak elvesztése, még ha idős korban is történik komoly pszichés trauma. Ha nem tudja feldolgozni valaki a protézis viselésével járó hátrányokat annak egész életét beárnyékolja ez a tény: magányossá válik, nem képes élvezni az étkezéseket, visszahúzódó lesz, nem nevet, felerősödnek az  öregedéssel kapcsolatos szorongások és depressziós tünetek jelennek meg. 

    El kell fogadtatni betegeinkkel, hogy gyógyító és rehabilitációt végző ténykedésünk eredménye a fogsor, a kivehető fogpótlás. Csak azokban az esetekben készítjük, amikor más megoldás nincs, és teljes értékű életet, jó rágóképességet tudunk vele biztosítani idős pácienseink számára is.

 

Mit kezdjünk a protézis –intoleranciával?

    A protetikai beavatkozások lélektani részét terheli a fogsor viseléssel kapcsolatban az „idegentest tudat” és a jelentős funkciócsökkenés. A fogorvosnak kicsit pszichológusnak is kell lennie, soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy ami számára szakmai rutin az a betegnek fordulópont az életében. Nyűgös és ingerült beteg esetén nem a fogsorral, hanem a helyzettel magával van baj: a páciens lelkileg képtelen elfogadni, hogy protézisre szorul. Nagyon fontos a beteggel elfogadtatni a tényt, és kialakítani egy optimális orvos-beteg viszonyt, mely a végzett munka eredményességéhez, a protézis viselésének megkönnyítéséhez  vezet.

 

A fogak elvesztése nem a vég kezdete!

 

 

  protezis.jpg  A fog csak része a testnek, de mégsem maga a test. És lám pótolható. Ugyanúgy kell fogadni, mint a szemüveget, mely megkönnyíti az életvitelt idős embereknél. Lehetséges a rágás funkciója azoknál, akiknél a fogatlanság hamarabb következett be, és nincs lehetőség implantátumok alkalmazására.

 

 

 

Alsó fogsor implantátummal

  fogpotlastanu-fazis-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel sokszor beláthatatlan következményekkel is járhat a protézis intolerancia szindróma, ajánlatos esetleg más megoldásokon is elgondolkozni, így például az implantátum által elhorgonyzott alsó fogsorokon.

Fogsor teleszkópos elhorgonyzással

   Ha van még egy-két fog a szájban , vagy szubtotális esetben lehet teleszkópos elhorgonyzással készült fogsort is készíteni. Természetesen ezek megoldása protetikailag is nehezebb feladatot jelent. Mérlegelni kell: a beteg egészségi állapota és pénztárcája elbírja-e ezt?

 

 

Teljes alsó és felső fogsor

   Amikor már egy fog sincs a szájban és más megoldás nem kínálkozik, vagy azért, mert a feltételek nem adottak, vagy azért, mert a drága fogtechnikai költségeket nem tudja a beteg fizetni, teljes alsó és felső protézist készítünk, melyet az OEP 4 évenként támogat.

A teljes fogsor munkafázisai

 

 1. Anatómiai lenyomat

      Mindig túldimenzionált kell legyen és minden fontos anatómiai képletnek benne kell lenni: pl. a frenulum labii sup. vagy a tubereknek, a lágy és kemény szájpad határának.

fogatlan-kanal.jpg

 

       ALGINÁTOK: használatuk elsősorban olyan esetekben ajánlott, amikor alámenős helyekről kell lenyomatot venni. Különböző kötési idővel rendelkező alginátok, a porhoz adott indikátor színváltozása pedig jelzi a keverés, a kanálba- helyezés és az eltávolítás optimális időpontját. 

      Alapvetően hidrofil tulajdonságuk és rendkívüli pontosságuk előnyös, a keverési nehézségek  (mint pl. a buborékképződés ) leküzdésében komoly előrelépés az alginátkeverő gépek megjelenése   (ALGAMIX).alginmax.jpg

alginate_plus_49b64a6859b69.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Az anatómiai lenyomat kiöntése

 2.   Berajzolás

     A laboratóriumban a lenyomatot stukatúr gipsszel öntik ki, és az orvosnak visszaküldik berajzolásra. A beteg szájképleteinek megfelelően berajzoljuk a majdani fogsorok alaplemezeinek határait.

    Az egyéni kanál határait adja meg ezzel az orvos a laboratórium számára.

 

Az egyéni kanál elkészítése

 egyeni-kanal.jpg

 

 

 

 

Funkciós lenyomat első fázisa az egyéni kanál befunkcionálása funkcios-lenyomat.jpg

 

 

 

 

 

3. Funkciós lenyomatvétel

    Az egyéni kanál befunkcionálásakor zöld Kerr-t a kanál széleire csepegtetve a szájban funkciós teszteket végeztetünk. Ezzel a majdani protézis alaplemezének határait szabjuk meg.

A funkciós lenyomat második fázisa a lenyomatvétel

    A lenyomatot megkeverve a szájban a befunkcionált kanállal ismét lenyomatot veszünk, miközben a beteggel számos funkciós tesztet végeztetünk. /pl. mosolyogjon, csücsörítsen, fújja fel a száját, orrot fújjon stb./.

    Lenyomatvételre zink-oxi-eugenol pasztákat, vagy szilikonokat használhatunk.

A centrális reláció meghatározása

   4. Harapásvétel.

   A fogtechnikus a funkciós lenyomatot kék modell gipsszel önti ki, erre készíti el a harapási sablont. Az orvos meghatározza a harapási magasságot és a centrális relációt. Bejelöli a középvonalat, a frontfogak hosszát és szélességét a mosolyvonalnak és a bipupilláris vonalak megjelölésével

 harapasi-sablon.jpg

 

 

Fogszín-választás

    A beteg kezébe tükröt adva együtt határozzák meg a fogszínt és a fogformát. A fogak formájába a betegnek komoly beleszólása lehet, hiszen ő viseli, de az extrém elképzeléseket az orvosnak kell tudni kezelni.

 fogszin.jpg

 

 

 

 

A fogformák alkalmazkodnak az egyén testi felépítéséhez.

 fogformak-2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Próbafogsor készítése

   A fogtechnikus az orvos által megadott paraméterek alapján állítja fel a fogakat, artikulátorba gipszelve a harapásnál vett harapási magasságnak megfelelően a gipszmintákat.

fogproba_b.jpgFogsorpróba

Spatula próba

    5. Fogpróba

    Az orvos leellenőrzi az alaplemezek szívó hatását, fekvését a nyálkahártya-csontalapzaton, a fogsorok széli záródását. Ezt spatula-próbával is kontrolálja. Ha a beteg a harapásvételnél nem jól harapott, a fogpróbánál ez kiderül, mert a spatula próba pozitív lesz, és Christensen jelenséget tapasztalunk. / rés keletkezik a fogak okkluzális síkja mentén a spatula feszítésének hatására/

A beteg kezébe tükröt kell adni

    Kívánságainak eleget kell tenni, egyes fogakat lehet rendellenesre állítani, hézagokat lehet a fogak közé tenni. Fontos, hogy a beteg a fogszínt és a fogak alakját ebben a fázisban tudja kontrolálni.

A fogsor készrevitele a laboratóriumban

  Általában akrilátból készül az alaplemez, melynek a polimerizációja történhet hő és katalizátor hatására, ilyenkor önkötő akrilátot használ a fogtechnikus.

A fogsort küvettába ágyazva magas hőmérsékleten főzik

   Ekkor a viaszt kiolvasztják, a fogak a helyükön maradnak, a viasz helyét pedig kitöltik akrilát masszával, majd magas hőmérsékleten vákuumban történik a polimerizáció.

A kész fogsort kifejtik a beágyazó masszából.

     teljes-felso-fogsor.jpg

 

 

 

 

 

 

 

6. A kész fogsor átadása.

    A betegnek elmondjuk a fogsorral kapcsolatos tudnivalókat: viselésére és tisztítására vonatkozó előírásokat .A rágási forma megszokása fontos , továbbá szükséges a beszéd és artikuláció megváltozása következtében újra adaptálni fogsort. Ha töri a fogsor, vagy más egyéb problémája van ismételten akár többször is keresse fel fogorvosát.

Artikuláció és okklúzió ellenőrzése.

   Nagyon fontos az okklúziós viszonyok ismételt ellenőrzése, esetleges becsiszolása az egyéni mozgáspályáknak megfelelően. Ezzel nagy mértékben elősegítjük a beteg rágásformáinak kialakítását, az étkezések során a a műanyag fogak szinte maguktól bekopnak.

elkeszult-fogsor.jpg

 

 

 

 

 

 

Decubitus

    A fogsor által okozott leggyakoribb szájnyálkahártya elváltozás a decubitus.

    Ott ahol a fogsor töri kisebb, nagyobb sebek keletkeznek a szájban, ezek hámfosztott felfekvések, fekélyek. Leggyakrabban az alsó fogsoroknál tapasztalhatjuk, az orális áthajlás és a linguális tasakban jelennek meg.

Kezelést nem igényel

    Mivel a fogpótlás lemezének széléhez közel jelenik meg, az alaplemez pontosabb kiterjesztésének hiányosságával függ össze, ezért egyszerű korrigálni. A nyálkahártya elváltozás sem igényel különösebb ellátást. Egy-két napos pihentetés után újra kezdi hordani a beteg a korrigált protézist, és nem lesz probléma.

 

A fogsor korrekciója

   A szájban ellenőrizve: azokat a részeket ahol feltörte a fogsor, egyenes darabba fogott frézerekkel korrigáljuk .

    Majd az egyenetlenségeket polírozókkal simítjuk el. 

 

 

Fogsortisztításfogsor-tisztitas.gif

 

 

 

 

 

 

Fogsorok ragasztása

Corega műfogsor ragasztókrém

 corega.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VALPLAST, RUGALMAS RÉSZLEGES FOGSOR

Van választás: a rugalmas anyagból készült protézist jobban elfogadják a betegek

   Esztétikus fogpótlás , fém- és akrilát allergiás betegeknél jól használható, mert rugalmasságánál fogva nem kell kapocs megoldásról gondoskodni. Beleolvad környezetébe, átveszi a páciens fogínyének színét. Helyettesítheti a fémlemezek dentális megtámasztását. Az alaplemez dentoalveoláris átlátszó kapcsokkal van ellátva. Nagyon egyszerű megoldás, és gyakorlatilag a szájban láthatatlan.

valplast-1.jpg