Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Koronák, hidak

2011.02.02

Koronák és hídak

Koronák

    KépKoronára akkor van szükségünk, mikor a fog eredeti koronája káriesz által annyira károsodott, hogy töméssel már nem lehet helyreállítani. Koronával a fog látható részét hozzuk helyre(funkcionálisan és esztétikailag is). Ha még van elegendő foganyag, akkor csonkfelépítést lehet végezni a fogmaradványon. A biztos megerősítés érdekében ehelyett néha csapfelépítés szükséges, amit a gyökércsatornába rögzítünk. A koronák lehetnek fémbázisúak, fémmentes valamint ideiglenes és végleges koronák. A fémbázisú koronák lehetnek öntött koronák, rész leplezésű valamint teljes leplezésű koronák. Leplező anyagnak kompozit alapú (gyanta és kerámia tömőanyag keveréke) vagy kerámiát használnak. Végül egy speciális égetés történik, 800-900° C-on, egy tapadó oxidréteg képződik.

 

 

Hidak

 Kép Hidakat akkor ajánlunk, amikor valamelzik fog elvesztése miatt hézag jön létre a maradék fogak között, és a rágófunkció és esztétika ezáltal sérül. A két fog, ami a hézagot határolja, le lesz csiszolva és a híd biztos megtámasztását szolgálják, mint tartó pillérek. A híd váza nikkelmentes fém, kívül pedig kerámia . A frontterületen, ahol az esztétika nagyon fontos, tiszta kerámiát alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy a korona váz is kerámiából készülhet .


Koronák, hidak az esztétikus fogászat szabályai szerint
Az esztétikus fogászatot (esthetic dentistry) Hollywoodban fejlesztették ki a filmsztárok esztétikus “mosolya” miatt. Az első próbálkozások óta ez a fogászati terület egy széles ágazattá fejlődött. Az esztétikus fogászat szabályai szerint a koronák széle a fogíny alá helyeződik (sulcus preparáció).
Kép  Így a koronaszél vállal készül, ide a fogtechnikus egy különleges, kis zsugorodású kerámia réteget visz fel esztétikus céllal, hogy a korona fémszínű áttetszését a fognyaknál megakadályozza. Ezenfelül a korona nyaki részének szilárdsága megnő.
 Kép Ahhoz hogy a csonk az íny alatt vállasan csiszolható legyen, a fogorvos egy speciálisan bevont fonalat helyez lassan é s óvatosan a foggyökér és az íny közé  (benyomkodja). Rövid hatóidő után a fonalat eltávolítja. Ezt a kezelési fázist a fogorvos szükség szerint megismétli.
 A csiszolás végeztével egy kis rés lesz a fogíny és gyökér között, és levehető a preciziós (nagy pontosságú) lenyomat. Ehhez egy különleges, lenyomatanyagot használnak.
Kép Ahhoz, hogy ezeket az anyagokat homogénné keverhessük, az ESPE által forgalmazott keverőgépet használunk valamint egy speciális pisztolyt, amibe a lenyomatanyagot tartalmazó duppla-patron kerül. A pisztoly végén van egy kis és vékony csőr. A csőr előtt egy keverő csiga helyezkedik el, amely a duppla patronban lévő anyagokat a csőrbe való belépés előtt összekeveri. A kis csőrön keresztül az összekevert anyag könnyen a fogíny és a gyökér közötti résbe nyomható. Ez bizonyos kézügyességet követel a fogorvostól.

 

 

 

 

 Híd behelyezése

Kép Első lépésként  a foghiányt határoló két szomszédos fog lesz lecsiszolva, amiről a csiszolás végeztével precizíós lenyomat készül.Kép A lenyomat a laborba kerül, ahol elkészül a váz; ezt a fogorvos rápróbálja a csonkokra. A szükséges igazítás után a vázra porcelánt égetnek, amit a fogorvos újra bepróbál; Harapásegyeztetés és utóigazítás után a híd véglegesen be lesz ragasztva.Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fémmentes, tiszta kerámia- hidak


 Kép Az elülső fogak esztétikai és rágószervi helyreállítását szolgálják. A hidak váza is kerámiából készül, melyek nagy pontosságú és szilárdságú öntvények. Ezekre a vázakra rétegesen égetik rá a kerámia rétegeket. A híd áttetszősége egy bizonyíték arra, hogy a híd fémmentes. A kerámia színe minden esetben egyénileg lesz kiválasztva. Így a híd:

* a természetes foghoz legjobban hasonlít, a legmagasabb esztétikai követelményeket is kielégíti
* magas élettartamú
* kellemes használatú, biokompatibilis
* nem ajánlott abban az esetben, ha a stabilitás eleve nem adott

Galván koronák és hidak


Kép  Nagyon értékes és esztétikus koronák és hidak tiszta arany vázon. Általában a fogorvos csak bio-aranyat ajánl, melyből 2 rafináltságú (finomítású) fokozat ismert az egyes és a kettes bio-arany.
Előnyök:

* Eszt étikus
* hosszú élettartam
* nagyfokú pontosság a koronaszélek záródásánál

A legnagyobb előnye a koronák és hidak nagyon nagy pontossága. Az arany vázra készült protetikának van egy olyan előnye is, amelyről sok fogorvos megfelejtkezik, mégpedig az, hogy a nyálon keresztül, amelyet ebben az esetben elektrolitnek is tekinthetünk, alacsony paraméterekkel rendelkező áramok keringenek az arany vázak között. Ennek köszönhetően egy folyamatos fertőtlenítési folyamat zajlik a szájban: mégpedig éjjel-nappal, szakadatlanul.
Fém alapú kerámia hidak
 Elsősorban a rágófogaknál javasolt, ez ott –mechanikai szempontból- egy jó megoldás. A fém alap több rétegben van bevonva fogszínű kerámia anyaggal. A híd esztétikus, stabil, és a rágófogaknak megfeleően (hosszabb élettartammal) nagyobb rágóerőket bír el.

Fémkerámia koronák vállal

 Kép Ezeket a fémkerámia koronákat úgy készítik, hogy a korona látható szélénél nem látszik a fémszegély. A korona és fog közötti átmenet tiszta kerámiából készül. A korona esztétikus, hosszú élettartamú, és az ötvözés függvényében, nagyon jól elviselhető. A fémszegély nem látható.

 

Csapos korona


A csap készülhet arany ötvözetből lenyomatvétel után egy nagyon pontos fogtechnikai öntéssel, vagy üvegszálból, vagy szénszálból. Így a korona hosszú élettartamú és esztétikailag is nagyon jó lesz.


Koronák  implantátumokra


  Kép Koronák készítése implantátumokra időigényesebb, mint a normál koronák esetében. A fogorvosnak el kell távolítania a gyógyulási csavart az implantátumokról, a gyógyuló csavart majd később a felépítményt becsavarni és lenyomatot venni. A lenyomatvételhez az implantátumhoz szükséges lenyomatsapkákat kell használni és a műanyag kanalat a sapkáknál –egyénre szabottan- ki kell fúrni.
A technikus becsiszolja a titán felépítményt, és ha szükséges, az orvos újra korrigálja. A fog elkészítéséhez a technikának az implantátum szettből 4-5 alkatrész szükséges, ami gyártótól-gyártóig különbözik. A technikusok a páciensek számára előre megrendelt és egyéni, labor-analóg felépítményekkel és öntött sapkákkal dolgoznak. A fogorvos az implantátumoknak megfelelő, előre megrendelt különleges fejekkel vesz lenyomatot.

Öntött híd (tiszta fém)


Kép

 Rágófogak közti foghiány pótlására javallt, aranyötvozetből. Kevésbé esztétikus, de hosszú élettartalmú. Manapság erre értékes bio-aranyötvözeteket használnak.