Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A száj mikrobiológiája

2014.09.26

 A szájflóra

A szakirodalomban a szájflóra meghatározás alatt általában a szájban élő organizmusok összességét értik.

Helyesebb a mikrobaflóra elnevezést, mert a szájflóra dinamikus viszonyaiban fontos szerepük van a vírusoknak és a szerves-szervetlen kémiai anyagoknak is. Így egységes egész, a szervezet fontos tényezője

A mikrobák tömege is meghökkentő - az emberi szervezetben kb. 2,5 kg baktérium fordul elő.

A száj mikroba kolonizációja

  • Születéskor a száj sterilnek tekinthető (természetesen kivételt képez az intrauterin fertőzés, a szülés alatti infekció esete).
  • 8-10 óra elteltével aerob baktériumok telepednek meg a szájban, de már gombákat is kitenyészthetünk.
  • Az anaerob baktériumok kicsit később jelennek meg,
  • majd kialakul a száj jellegzetes mikrobaflórája. Ebben a dinamikus egyensúlyban találhatunk protozoonokat és mycoplasmákat is.

 

A száj normál baktériumflórája: (a garat és az orrüreg normál flórája ezzel megegyezik)

Streptococcus viridans

Lactobacillusok

Streptococcus pneumoniae

  • salivarius
  • acidophilus

Apatogén Neisseriák

  • sanguis
  • casei

Staphylococcus

  • mutans
  •  

Fusobacterium

Actinomycesek

Proteusok

Haemophilus influenzae

  • Israeli,

Candida fajok (gomba)

Trichomonas tenax (protozoon)

  • odontolyticus

Saccharomyces (gomba)

Entamoeba gingivalis (protozoon)

 

A szájüregben - a garatban és az orrmelléküregben - megtalálható kórokozók

Staphylococcus aureus

H. influenzae

Poliovírus

Streptococcus pyogenes

B. pertussis

Herpes simplex

Coxsackie vírus

N. meningitidis

Cytomegalo virus

Echo-vírus

C. diphteriae

Morbilli vírus

Parainfluenza-vírus

M. tubercolosis

Rubeola vírus

Influenzavírus,

Hepatitis vírus

Mumpszvírus

Adenovírusok

Rhinovirus

Varicella zoster v

 

A normál flóra, és a kórokozók együttes jelenléte, azok egyensúlyi állapota a határ az egészség és a betegség között.

Némely faj a normál flórához tartozik, azonban a test és szervezet kóros változása megnövelheti a számukat és a patogenitásukat - ezáltal kórokozóvá válhatnak.

A mikrobaflóra hatásai

Elsődleges feladat a védelem. Védi a szervezetet a külső mikroorganizmusok behatolása ellen. Ennek a feladatnak kitüntetett szereplői a Str. viridans és a Lactobacillusok.

A védekezés lehetősége:

Savtermelés

antibiotikum-termelés

hidrogén-peroxid-termelés

bakteriocintermelés

 

A száj mikrobaflórájának káros hatásai

 

helyi fertőzések

allergia

disszeminált fertőzések

a fogazat károsítás

 

A fertőzés nem csupán a szájképletekre korlátozódhat, jelentkezhet a melléküregekben, a középfülben és a tüdőben is. A száj sérülésein át akár szepszis is kialakulhat.

 

Kariogén baktériumok (mindegyik)

streptococcus

lactobacillus

Actinomyces

 

A periodontinum betegségeit okozhatják:

Gram-negatív pálcák

Gram-pozitív pálcák és Coccusok 

Actinomyces

 

A nagyszámú baktérium is mutatja: rendkívül összetett, összehangolt működésre van szükség az egészséges flóra működéséhez. Az egyensúly felborulása nem csupán tünet, hanem önálló kórkép is.

Az egészséges flóra fenntartása érdekében az alábbiak szükségesek

Ø      az immunrendszer erősítése

Ø      megfelelő táplálkozás

Ø      helyes szájápolás

Ø      megfelelő fogművek

Ø      adekvát gyógyszerszedés

Ø      akut betegségek gyógyítása

Ø      krónikus betegségek gyógyítása

Ø      Nem feledkezhetünk meg a lelki energiák fontosságáról.

A száj patogén mikrobáinak elszaporodása sok esetben első tünete a szervezet lelki-energetikai deficitjének

 

A baktériumok, gombák, protozoonok a szájüregben nem semleges közegben vannak, hanem élő és változó környezetben.

Ø      A száj képleteit fedő nyálkahártya,

Ø      a nyelv laphámsejtjei,

Ø      a nagy és kis nyálmirigyek szekrétuma adja a közeget, amelyben a mikrobaflóra él, szaporodik és pusztul.

Kitüntetett szerepet kap a nyál, úgy is, mint védő, mosó folyadék, táplálékhordozó és alapanyag.

A nyál: antimikrobális összetevők: IgA, lizozim, laktoferrin, A lizozim a baktériumok sejtfalát károsítja

Ø      Az IgA komplement jelenlétében (ez az ínytasak plazmaeredetű folyadékából származik) Gram-pozitív baktériumokat képes feloldani

Ø      A laktoferrin a baktériumok növekedéséhez szükséges vas kompetíciójával szolgálja a szájüregi antimikrobális rendszert.

Ø      laktoperoxidáz elsősorban a Laktobacillust gátolja

Nil nocere! Ha csak annyit teszünk, hogy a normál flórát nem tesszük tönkre (például indokolatlan antibiotikum adással és n nassolással), már eredményeket érhetünk el

 

A vázlat dr. Bajáky András interneten megjelent cikkéből készült